I den senaste boxen från The Healthybox var dessa små godingar med. Söta, goda och perfekta att äta som mellanmål eller att toppa gröten med.
Manukabären innehåller en stor mängd fibrer och även antioxidanter, mineralerna järn och kalium, samt det sällsynta spårämnet bor.
De säjs vara bra för matsmältningen och även antibakeriella egenskaper tack vare den höga halten av methylglyxokal. Antioxidanterna sänker nivån av det skadliga kolesterolet LDL och triglycerider. Kalium behövs för att reglera vatten- och PH-balansen och blodtrycket, och för nervernas, musklernas och njurarnas funktion. Bor är livsnödvändigt för att kroppen ska kunna absorbera kalcium eftersom det stimulerar produktionen av hormonerna östrogen och testosteron.
De är perfekta som energigivande snacks och mellanmål. Passar även bra i gröt och müsli. För att få ut så mycket av de antibakteriella egenskaperna som möjligt är det bäst att äta manuka på fastande mage.
Manukabären liknar russin men är något större till storleken. Bäret tillhör myrtenväxtfamiljen, är mycket sällsynt och skördas från druvor som både växer på bergsluttningar och vid kusttrakter i Nya Zeeland och Tadzjikistan. Druvorna soltorkas långsamt och behåller därför både den näring och den söta smak de bär på.
Manukabären växer på motståndskraftiga växter och kan förekomma i flera former – som en liten buske på 5 centimeter eller i ett träd som når hela 15 meter. Dess långsmala blad har en stark, bitter lukt och växten blommar särskilt bra i december, då det är sommar i Nya Zeeland.Manukaväxten blev först känd efter det att kaptenen James Cook upptäckte den 1769 då han anlände till Nya Zeeland. Han använde då växtens blad för att koka te på och gav detta åt sin skeppsbesättning.
Den ursprungliga användningen tros dock ha startat mycket tidigare, redan för flera tusen år sedan. Maorifolket, Nya Zeelands urinvånare, använde växten flitigt genom att behandla exempelvis brännskador, inflammationer och insektsbett.
I och med manukans antibakteriella egenskaper hjälper livsmedel gjort på manuka ofta hudproblem såsom eksem och akne. Den har även visat sig hjälpa mot insektsbett, herpes, spruckna läppar och andra typer av sår. Personer med magsår har upplevt att besvären dämpats avsevärt efter att de börjat äta exempelvis manukahonung.
Manuka används framgångsrikt på matsmältningsbesvär som exempelvis kan orsaka diarré och förstoppning, men även på urinvägssjukdomar såsom urinvägsinfektion och blåskatarr. En del forskare hoppas på att manuka i framtiden ska kunna ersätta antibiotikan som idag används för att bota dessa besvär då antibiotikan själv skapat för många resistenta bakterier.
Bilden har jag lånat från Go For Life.
4/100 #blogg100
0